skip to Main Content

Vorige winnaars Cultuurprijs Woerden

De Cultuurprijs Woerden wordt sinds 1995 iedere twee jaar uitgereikt.  Dit betekent dat er inmiddels al tien winnaars zijn geweest van deze prestigieuze prijs. Hieronder treft u een overzicht:

winnaar2013_groot2013: Fotogalerie In de Gewelven
Initiatiefnemer Hans van Ommeren was overdonderd door het feit dat zijn Galerie de Cultuurprijs won.

 

 

 

 

 

winnaar20112011: Stichting Historische Spelen Woerden
Voorzitter Frits Bugter was zeer vereerd met de prijs en benadrukte het ‘samen werken, samen doen’ waarmee de Historische Spelen tot stand waren gekomen. En…hij kondigde een nieuw historisch spel aan in 2013 over de Vrede van Utrecht.

 

Vrij gebruik uitsluitens met naamsvermelding en melding aan lex@vroemen.eu
Vrij gebruik uitsluitens met naamsvermelding en melding aan lex@vroemen.eu

2009: Stichting Straattheater Festival
Na het krijgen van de Cultuurprijs 2009 hebben we niet al te lang moeten nadenken wat we met de prijs zouden willen doen. Het geldbedrag moest in onze ogen teruggegeven worden aan de Woerdense bevolking. Ofwel we hebben het terug “op straat” gegooid! Mede door het ontvangen van het bij de Cultuurprijs behorende geldbedrag hebben we tijdens ons 25 jarig bestaan in 2010 een superact kunnen plaatsen op de speciale jubileumavond op het Kerkplein!

fotowinnaar2007

 

2007: Atelierroute Groot Woerden
“We hebben er lang over nagedacht hoe we die geldprijs zouden gaan besteden en tenslotte besloten om het voornamelijk te gebruiken om uitwisselingen en contacten te bevorderen met andere groepen kunstenaars bv. door elders atelierroutes te gaan die bezoeken. Het eerste bezoek betreft Kunstmoment, een 10-daags gebeuren in Diepenheim waar we met het bestuur half oktober een weekend zullen vertoeven. Verder zijn er contacten met een groep kunstenaars in Friesland (maar nog geen concrete plannen) en we hebben de overnachtingskosten voor de kunstenaars uit Steinhagen betaald. (€ 500) Zij waren hier uitgenodigd om te exposeren ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Kunstkring in Woerden.”
— Willem Jacobs —

fotowinnaar20052005: Stichting Babypop
“Sinds het winnen van de cultuurprijs in 2005 heeft stichting Babypop daar op meerdere manieren de waarde van ervaren. Daarbij hebben wij bij de vorige uitreiking al kort stilgestaan. De geldprijs was daarbij niet de belangrijkste component. De erkenning die van het winnen van de prijs uitging en daarmee de acceptatie van de waarde van het festival is uiteindelijk veel belangrijker geweest en niet in geld uit te drukken. Daarnaast heeft de prijs ook een stimulerende werking gehad op alle betrokken vrijwilligers. De stichting staat ook nog steeds bij veel van haar communicatie stil bij het feit dat de prijs aan haar werd toegekend. (…) Het aan de prijs verbonden bedrag is in de edities die zijn georganiseerd na de toekenning geïnvesteerd in jong talent in diverse culturele uitingen. (…) In 2006, de eerste editie na de toekenning, heeft stichting Babypop de winnaar van de aanmoedigingsprijs in 2005 een plek aangeboden in de festivalprogrammering. (…) Na de laatste verbouwing heeft stichting Babypop besloten beiden vooralsnog niet terug te plaatsen in verband met het ontbreken van een geschikte plaats. Doelstelling is uiteindelijk beiden weer terug te plaatsen.
— Junior Brandenburg —

fotowinnaar20032003: Woerdense Vakantieweek
De cultuurprijs betekende voor het bestuur een erkenning voor het werk wat zij verricht. Het is altijd prettig te constateren dat hetgeen georganiseerd wordt ook gewaardeerd wordt. Het bestuur heeft sindsdien wel een andere bezetting. De prijs staat op mijn kast op kantoor. De reguliere vergaderingen van het bestuur vinden plaats op mijn kantoor en voor nieuwe bestuursleden geven wij tekst en uitleg welke prijs onze stichting gewonnen heeft. Er straalt altijd weer een zekere trots van af.
Met de geldprijs hebben wij een groter budget gecreeërd om nog meer te doen aan cultuur. Bij de Woerdense Vakantie Week komt entertainment, spelen, creativiteit en natuurlijk cultuur ruim aan bod. Wij zijn tenslotte opgericht om de leukste week van het jaar te organiseren voor een breed Woerdense publiek.
— John Muller —


fotowinnaar20012001: Bach-Festival

 

 

 

 

fotowinnaar991999: Willem Jacobs
“De Prijs die ik toen gewonnen heb was de eerste en de enige keer dat deze aan een individueel iemand werd uitgereikt. De oorkonde hangt prominent bij mij in de gang zodat iedereen weet dat ik deze fantastische prijs toen heb gewonnen. (…) De trofee staat in mijn huiskamer en wordt nog steeds gepoetst. Van het geld heb ik voor het eerst in mijn leven een kwalitatieve zeer goede gitaar gekocht. Een taylor 410 voor f 2499,- (gulden!!) Deze heb ik bij alle projecten die ik na deze prijs heb verzonnen en uitgevoerd (Open podium, SOAP, Akoestival, Muziekacademie Woerden) gebruikt en echt versleten. (…) Nog steeds ben ik trots op deze prijs welke voor mij de enige grote erkenning voor mijn werk in Woerden is geweest. Ga vooral door met het uitdelen van deze erkenningen. Ze zijn blijvend waardevol. ”

fotowinnaar971997: Internationaal Beeldhouwers Symposium
“De trofee en de oorkonde van de Cultuurprijs Woerden die uitgereikt werden hebben we nog.
De geldprijs is gegaan naar stichting Internationaal Beeldhouwers Symposium en is voorzover ik weet gebruikt voor de publicatie van een boek betreffende het symposium en een videoproductie. De prijs bracht nogmaals aandacht voor het symposium en de beeldhouwkunst.”
— Jan Vermaat —

fotowinnaar951995: Intercultureel Festival
“De prijs kwam geheel toe aan Kees Tilanus c.s., nog meer omdat het plan was er een Stichting Intercultureel Festival mee op te richten.
Vanuit die Stichting zijn nog enkele festivals georganiseerd. Daarbij lag de focus steeds meer op het sociaal-maatschappelijke en kwamen de cultuuruitingen (dans, muziek, folklore e.d.) op de achtergrond. Mede daardoor speelde onze instelling steeds minder een rol. Overigens was dit ook begrijpelijk omdat het ontzettend moeilijk en tijdrovend bleek een cultureel programma te bedenken, te plannen en te organiseren. (…) Als overblijfsel van het eerste (met afstand meest succesvolle) festival uit 1995 bewaren wij in Het Klooster nog altijd met enige trots de bokaal en de oorkonde.”
— Alex Le Mat —

Back To Top