skip to Main Content

Even voorstellen: Hans van Ommeren

Hans van Ommeren, lid van de jury Cultuurprijs Woerden 2015. Met ingang van deze editie zal steeds één lid van de jury een vertegenwoordiger zijn van de vorige winnaar van de Cultuurprijs Woerden. Zo is dat voor dit jaar Hans van Ommeren.  Als initiatiefnemer en vertegenwoordiger van Fotogalerie In de Gewelven heeft hij, in samenwerking met alle vrijwilligers van de galerie, deze prestigieuze prijs in 2013 in de wacht gesleept.

Hans:“Wij hadden het totaal niet verwacht, er waren zulke sterke genomineerden. Wij hebben nooit gedacht dat wij deze prijs zouden winnen.”

Hans van Ommeren was de initiatiefnemer van Fotogalerie In de Gewelven. Daar organiseerde hij foto exposities met werk van o.a. Ed van der Elsken, Eddy van Wessel, Jimmy Katz, Jaap van der Vooren Senior met de Stadsgezichten en vele anderen.
Na vijf jaar hard werken samen met alle vrijwilligers is per 1 januari van dit jaar het project beëindigd. Niet omdat het niet succesvol was, maar Hans heeft de hoop dat anderen het stokje weer oppakken. De verlichting en verwarming blijven in de gewelven  van het kasteel aanwezig.

Al meer dan een halve eeuw is Hans van Ommeren (1948) fotograaf. Hij begon op achtjarige leeftijd met een Ilford sporti 6×6 die hij bij elkaar spaarde met een krantenwijk. Later bouwde hij een studio en werd een gerenommeerd reclamefotograaf. Al die jaren bleef hij kijken, uitproberen, zoeken naar vernieuwing. Tegen-draads, altijd anders dan anderen. Een harde werker. Winnaar van de prestigieuze ‘Hasselblad Master’ titel. Ook actief voor het Stadsmuseum Woerden. Fotocursussen en workshops voor Volksuniversiteit Woerden en werkt mee aan professionele fotografie opleidingen in Europa.

Momenteel is hij onder andere bezig met zijn project Troostbomen. Het resultaat van een zoektocht naar een vernieuwend fotografisch beeld. Hans bouwt zijn eigen lenzen en samen met een Hasselblad digitale camera komt dit tot totaal nieuwe beeld in de fotografie: impressionisme in de fotografie en dat alles zonder gebruik van beeldmanipulatie. Het eerste boek met dit onderwerp verscheen vorig jaar in 4 talen.

Zijn fotografie vertelt het verhaal van Hans van Ommeren en zijn emoties.

www.troostbomen.nl

Back To Top